Motivația academiei

Istoria fotbalului băcăuan constă în foarte multe povești frumoase, ai căror eroi erau atleți valoroși, dedicați sportului și comunității Bacăului. Cu mai bine de un deceniu în urmă, aceștia reușeau să adune 20.000 de spectatori în tribunele stadionului municipal. Din fericire, reînvierea fotbalului băcăuan este iminentă, întrucât acum se scriu primele capitole ale unei noi povești de succes. Acestea au în prim-plan copii cu potențial, pregătiți de modele de urmat printre fotbaliști, care inspiră prin caracterul solid, atitudine și rezultate.

Unul dintre aceste modele este Cristian Ciocoiu, fostul atacant al Steaua București și FCM Bacău, care a decis să contribuie activ și determinat la readucerea Bacăului pe harta fotbalului românesc. Arizanul academiei de fotbal care îi poartă numele, Cristian Ciocoiu le oferă copiilor posibilitatea de a se antrena și de a primi o instruire superioară într-un mediu performant, comparabil cu cele ale marilor școli de fotbal din străinătate.

Promovarea unui stil de viață activ și al educației prin sport, petrecerea timpului liber într-un cadru disciplinat și organizat, obținerea performanțelor sportive, canalizarea energiei copiilor în scopuri constructiv, implicarea directă în îmbunătățiea rezultatelor școlare și formarea caracterelor puternice, de învingători sunt doar câteva dintre obiectivele FC Bacău.

Aici, jucătorii învață să se bucure de joc și de sine, să se concentreze asupra propriei persoane și performanțe. Pentru a nu le inhiba evoluția, antrenorul și psihologul își învață elevii să vadă obstacolele și greșelile drept trepte importante în progresul lor. Totodată, Academia de Fotbal „Cristian Ciocoiu” din Bacău îndeamnă copiii și părinții acestora să conștientizeze faptul că învățarea este o condiție sine qua non a succesului.

Având un staff format din 12 antrenori, 2 antrenori de portari și 2 preparatori fizici, un antrenor de fitness și un psiholog (unii dintre aceștia fiind instruiți an de an de Ajax Amsterdam, cea mai prestigioasă academie de fotbal din Europa), FC Bacău prioritizează următoarele aspecte:

  • Dezvoltarea juniorilor ca finalitate a sesiunilor de antrenament – FC Bacău se asigură că juniorii se dezvoltă optim atât în plan fizic, cât și psihic. Copiii evoluează într-un mediu armonios, care nu pune asupra acestora presiunea rezultatului, ci crearea unei identități proprii, dezvoltarea spiritului de echipă și omogenizarea relațiilor de joc.
  • Centrarea în jurul jucătorului – Antrenamentele moderne pun accent pe rezolvarea problemelor tactice, realizată prin consilierea psihologică individuală și de grup. Aceasta completează coachingul clasic în dezvoltarea aptitudinilor tinerilor fotbaliști.
  • Crearea unor jucători cu mare capacitate de asumare a riscurilor și luare a deciziilor – Un antrenament eficient este acela în care antrenorul folosește metode ce asigură o mare participare și atenție, o cunoaștere profundă a jocului și asimilarea lecțiilor învățate, ajutându-i, astfel, să aibă o capacitate mai bună de a lua decizii în timpul jocului.
  • Antrenament orientat pe sisteme de joc – FC Bacău urmărește practicarea jocului inteligent bazat pe elemente fizice, tehnice și tactice care necesită în antrenamente percepția, înțelegerea, luarea deciziei și execuția.

Crearea unui mediu sănătos și pozitiv pentru formarea jucătorilor – Această misiune revine echipei formate din antrenor, psiholog și preparator sportiv. Împreună, ei maximizează potențialul echipei și al fiecărui fotbalist prin crearea unei atmosfere pozitive și relaxate, în care accentul pus pe rezultate cade pe un loc secund.